De kogel is door de kerk. Na Londen, Dublin, Delaware, Dubai en Singapore krijgt Amsterdam nu ook een commercial court, het Netherlands Commercial Court!

Een must

Zoals ik in een eerder blog schreef, wil Nederland de concurrentie aangaan met de Britten. Maar ook de Duitsers willen een commercial court instellen, dus de concurrentie zal toenemen. Toch meent Frits Bakker dat een NCC een must is voor Nederland:

“Een vooraanstaand handelsland als Nederland, met een open economie en veel bedrijven die im- en exporteren, moet zo’n voorziening hebben. Het draagt bij aan de Nederlandse economie en zorgt ervoor dat nog meer bedrijven zich in Nederland zullen vestigen.”

Minister Van der Steur (VVD) heeft de Tweede Kamer inmiddels laten weten dat hij positief tegenover het NCC staat.

Amsterdam

De NCC zal worden ondergebracht bij de rechtbank Amsterdam (zaken in eerste aanleg) en het gerechtshof Amsterdam (hoger beroepzaken). Het streven is dat het Netherlands Commercial Court op 1 januari 2017 actief wordt.

De verwachting dat er op termijn jaarlijks ongeveer 100 zaken in eerste aanleg en 25 zaken in hoger beroep behandeld zullen worden.

Kosten

Het uitgangspunt is dat het NCC de belastingbetaler niets kost. Sterker nog, de Rechtspraak schat dat de maatschappelijke baten na 10 jaar tussen de € 60 miljoen en € 75 miljoen per jaar zullen bedragen. Tegenover deze baten staan de eenmalige opstartkosten van € 3,8 miljoen en de structurele kosten van € 2,7 miljoen per jaar.

Meer over de kosten en de baten van het NCC vind je in het “Plan tot oprichting van de Netherlands Commercial Court inclusief kosten-batenanalyse” uit november 2015.

Meer over het NCC lees je in mijn eerdere blogs hier en hier.

 

Geverifieerd door MonsterInsights