Eerder schreef ik al dat de Nederlandse overheid internationaal toonaangevend wil blijven en dat zij daarom het Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) in het leven heeft geroepen (zie hier). Het doel van het Programma KEI is het digitaliseren en vereenvoudigen van de procedures bij de burgerlijke rechter.
Het eerste deel van deze omvangrijke operatie is het aanpassen van de procedure in eerste aanleg bij de burgerlijke rechter. Meer specifiek zal een nieuwe basisprocedure in eerste aanleg worden ingevoerd.
In het Advocatenblad van maart 2015 verscheen een artikel van mijn hand over deze nieuwe basisprocedure, die – als alles meezit – per 1 januari 2016 in werking zal treden.
Het staat je uiteraard vrij om het artikel te gebruiken, maar vermeld dan wel de volgende citeertitel:
J.M. Veldhuis, “Nieuwe basisprocedure onder de loep”, Adv.bl. 2015-3, p. 34-36.
Frits Bakker heeft zeker een punt. Alleen vergeet hij dat de meeste advocaten (kantoren) met achterhaalde technieken en software werken om met privacy gevoelige informatie te werken en deze ook fatsoenlijk te archiveren.
Dat de Rechtspraak een veilig systeem met KEI introduceert is een feit, dat dezelfde veiligheid ook bij advocaten kan worden gesteld is afhankelijk van de toegepaste software.