Eerder blogde ik al over het voornemen om de aanhef van vonnissen, grossen en dwangbevelen die een executoriale titel verschaffen te moderniseren. Het ouderwetse “In naam des Konings” wordt vervangen door “in naam van de Koning”.
En vandaag is het zover!
Dit betekent dat artikel 430 lid 2 Rv en artikel 50 lid 1 Wet op het notarisambt tekstueel zijn aangepast. Het is natuurlijk geen ontwikkeling die de juridische wereld op zijn grondvesten doet schudden, maar het heeft, praktisch bezien, voor de rechtspraak, het notariaat en de gerechtsdeurwaarders ongetwijfeld de nodige voeten in aarde gehad. Het is goed te vernemen dat het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch er helemaal klaar voor is:
@JMVeldhuis @wraab De nieuwe stempels zijn binnen en worden vanaf vandaag gebruikt. Voortaan staat er op de grosse: In naam van de koning.
— Hof ‘s-Hertogenbosch (@HofDenBosch) 1 juli 2015
Mocht u een vonnis krijgen dat op of na vandaag is gewezen met het opschrift “In naam des Konings!” dan verneem ik dat vanzelfsprekend graag.
Spreekt ook wel gemakkelijker uit naar mijn idee 😛
Cannock chase public uit druten hanteert dit nog
De rechter spreekt een vonnis uit waar dit op staat. Als het vonnis voor 1 juli 2015 is uitgesproken, dan staat er nog ‘In naam des Konings’ op. Het kan dus kloppen dat je te maken krijgt met een vonnis waar ‘In naam des Konings’.
In het door ons ontvangen Vonnis van het Kantongerecht, waarin alle eisen van de tegenpartij zijn afgewezen, wordt vermeld “In naam van de Koning”. Een kopie van dit Vonnis wordt thans verspreid onder onze opponenten (66 inwoners). Bovenaan deze gekopiëerde versie is deze titel weggelaten. Wij vermoeden dat dit is weggelaten om het Vonnis in waarde te devalueren.
Is dit toegestaan?
Het is gebruikelijk dat de partij die de zaak verliest een afschrift van het vonnis ontvangt zonder de stempel ‘in naam van de Koning’. Dit omdat zij geen vordering hebben uit hoofde van het vonnis en het vonnis dus niet ten uitvoer hoeven te leggen. Als de wederpartij dit vonnis verspreid, dan verspreiden zij dus het vonnis zoals zij dat van de rechtbank hebben ontvangen.
Ook al zou dit anders zijn, dan doet dat niets af aan de waarde van uw vonnis. De deurwaarder kan dit gewoon executeren, omdat uw exemplaar wel het opschrift In naam van de Koning draagt.
jammer dat een stukje nederlandse taal op deze manier de nek weer eens omgedraaid wordt. ”In naam des konings” bekt ook veel beter dan het enigszins hakkelende ”van de ”