Wat zijn griffierechten?

Griffierecht (ook wel bekend als vastrecht) is een bedrag dat een procespartij moet betalen voordat hij mag deelnemen aan een procedure.

Normaliter verhoogt de minister de civiele griffierechten jaarlijks. Maar voor 2023 maakt minister Weerwind een uitzondering. In plaats van de griffierechten te verhogen met het consumentenindexcijfer van juli 2022 (10,29%), blijven de griffierechten op het niveau van 2022. De reden hiervoor is de aanstaande Wet verlaging griffierechten.

Wet verlaging griffierechten

Deze wet (nu nog een wetsvoorstel) ziet op het aanpassen van de Wet griffierechten burgerlijke zaken (‘Wgbz’). In de Wgbz staan de regels over wie griffierecht verschuldigd is, voor welke proceshandeling je griffierecht verschuldigd bent en het heffen, innen en bezwaar maken tegen griffierechten.

Het plan is om de griffierechten voor alle categorieën met 25% te verlagen. Dus ook voor de categorie vorderingen van meer dan € 100.000. Vooruitlopend op deze verlaging vindt de minister het onwenselijk dat de griffierechten in relatief korte tijd twee keer flink worden gewijzigd.

Inwerkingtreding

Het plan was om Wet verlaging griffierechten per 1 januari 2024 in werking te laten treden. Maar om de gevolgen van de verlaging budgetneutraal te kunnen realiseren, is deze datum verzet naar 1 april 2024.

Kamerlid Van Nispen (SP) is het hier niet mee eens, omdat de verbetering van de toegang tot het recht dan langer op zich laat wachten. Daarom diende hij op 7 december 2022 een motie in. Met deze motie wil hij ervoor zorgen dat de Wet verlaging griffierechten alsnog op 1 januari 2024 in werking treedt. De stemming over deze motie is op dinsdag 13 december a.s.

Meer weten?

Wil je meer weten over griffierechten en de Wgbz? Lees dan mijn blogs  Griffierecht: welke partijen betalen geen griffierecht?, Griffierecht: voor welke proceshandelingen niet verschuldigd? en Eiswijziging: wat zijn de gevolgen voor het griffierecht?

Geverifieerd door MonsterInsights