Als een deurwaarder beslag wil leggen op een motorrijtuig (auto, motor of brommer), dan moet hij het motorrijtuig daadwerkelijk zien. Dit noem je ook wel een ‘zichtbeslag’. Het probleem hiermee is dat je een motorrijtuig makkelijk kan verstoppen en dan kan de deurwaarder geen beslag leggen.

Bureaubeslag

Per 1 april 2021 verandert dit. Dan is het mogelijk dat de deurwaarder beslag legt zonder dat hij de het motorrijtuig daadwerkelijk ziet. Dit noemt men een bureaubeslag, omdat de deurwaarder het beslag legt terwijl hij achter zijn of haar bureau zit. In de huidige situatie moet de deurwaarder daadwerkelijk op pad om de auto te zoeken, terwijl de gegevens van de auto en de kentekenhouder in het kentekenregister van het RDW staan. Dit kan efficiënter en dat heeft de wetgever ook ingezien. Het bureaubeslag voor motorrijtuigen is onderdeel van de Wet herziening beslag- en executierecht.

Hoe werkt het?

Hoe gaat het bureaubeslag in z’n werk? De deurwaarder maakt een proces-verbaal van beslag en schrijft dit zo snel mogelijk in in het kentekenregister. Vervolgens betekent de deurwaarder het proces-verbaal uiterlijk drie dagen na de inschrijving aan de eigenaar van het motorrijtuig.

De eigenaar van een beslagen auto kan deze nog steeds verkopen. Maar de koper wist of had kunnen weten dat het beslag op de auto rust. De koper kan zich er daarom niet op beroepen dat hij niks wist van het beslag. Het gevolg hiervan is dat de deurwaarder de auto ‘gewoon’ kan verkopen.

Zichtbeslag blijft

Dit alles betekent niet dat het zichtbeslag voor motorrijtuigen verdwijnt. De deurwaarder kan vanaf 1 april 2021 een motorrijtuig in beslag nemen door het leggen van een zichtbeslag of een bureaubeslag. Ook voor het zichtbeslag geldt het vereiste van inschrijving in het kentekenregister van het RDW.