Eerder besprak ik de dagvaardingsprocedure. Hierbij ging ik er vanuit dat alleen de eisende partij een vordering heeft. Maar het komt vaak voor dat ook de gedaagde een vordering denkt te hebben op de eisende partij.
De gedaagde kan een nieuwe procedure beginnen tegen de eisende partij, maar het is vaak praktischer om beide geschillen in één keer te beslechten. Dat kan door het instellen van een eis in reconventie (= tegeneis) in dezelfde procedure. De eis in reconventie moet bij de conclusie van antwoord worden ingesteld. Later kan niet. Een eis in reconventie kan dus ook niet voor het eerst in hoger beroep worden ingesteld.
Twee procedures
Wordt een eis in reconventie ingesteld, dan zijn er weliswaar twee zelfstandige procedures maar deze worden feitelijk in één geding behandeld. De rechter zal in beide procedures gelijktijdig vonnis wijzen, tenzij in één van beide procedures eerder vonnis kan worden gewezen.
Voordeel van gelijktijdige behandeling is dat het tijdsbesparing oplevert. Andere voordelen zijn (i) dat de gedaagde die de tegeneis instelt, geen dagvaarding hoeft te laten betekenen en (ii) dat voor de eis in reconventie geen griffierecht verschuldigd is.
Procespartijen
Zoals gezegd, zijn er twee naast elkaar bestaande procedures in één geding. De partijen krijgen in de procedure de volgende benamingen:
Oorspronkelijk eiser – eiser in conventie / gedaagde in reconventie
Oorspronkelijk gedaagde – gedaagde in conventie / eiser in reconventie
Vaak zullen de eis in conventie en de eis in reconventie met elkaar samenhangen. Maar dat is geen voorwaarde voor het instellen van een eis in reconventie. De eis in reconventie kan dus helemaal niets te maken hebben met de vordering van de oorspronkelijk eiser.
Bevoegdheid kantonrechter
Punt van aandacht is wel dat het instellen van een tegenvordering invloed kan hebben op de bevoegdheid van de rechter.
De kantonrechter is – kort gezegd – bevoegd bij vorderingen tot € 25.000 en daarbij wordt gekeken naar het totaal van beide vorderingen. Komt het totaal boven de € 25.000, dan zal de kantonrechter de procedure verwijzen naar de sector civiel. Meer informatie over de bevoegdheid van de rechter lees je in dit blog.
Griffierecht
Voor het instellen van een reconventionele vordering ben je geen griffierecht verschuldigd, aldus artikel 4 lid 2 sub b Wgbz.
Hoeveel tijdsbesparing levert zo’n gelijktijdige behandeling nou eigenlijk op?
En het wordt pas écht grappig als in de eis in reconventie gezet wordt: “Alles uit de conclusie van antwoord dient als hier herhaald en ingelast te worden beschouwd.”
Voor de niet-juristen: dan heb je als eisende partij (onbedoeld) de gelegenheid gekregen voor een extra schriftelijk rondje: je mag dan schriftelijk reageren op die conclusie van antwoord, wat anders niet kan.
Leuke blog weer, Jeroen. Jij weet het altijd zo begrijpelijk uit te leggen.
Een paar kleine kanttekeningen:
– niet alleen bij conclusie van antwoord, maar ook in een verzetdagvaarding
– gedaagde in reconventie is onjuist want niet gedagvaard. Verweerder in reconventie is juist. In de toekomst: vordering en tegenvordering.
De opmerking van Simone kan ik onderstrepen.
Dank voor je reactie. Het klopt dat een eis in reconventie ook in een verzetdagvaarding kan worden opgenomen, dat is immers feitelijk de conclusie van antwoord. Maar dat gaat te diep voor dit blog en de doelgroep (niet juristen) waarvoor dit blog is geschreven. Hetzelfde geldt voor het toekomstig procesrecht dat, zoals de vlag er nu bij hangt, in juli 2016 in werking zal treden.
Volgens mij is zowel gedaagde in reconventie als verweerder in reconventie correct. Dat er in reconventie niet gedagvaard is, maakt m.i. niet dat daarmee geen ‘gedaagde in reconventie’ is. In de parlementaire geschiedenis komt ‘gedaagde in reconventie’ voor (zie: Parl. Geschiedenis, 2002, p. 344; onder: ‘nota bij artikel 136-138 Rv’) en in de rechtspraak zie je beide begrippen.
Ik heb een vraag over de eis in conventie en de tegeneis in reconventie.
Wat gebeurt er, als de eiser in conventie zijn/haar eisen intrekt? Vervalt dan de tegeneis in reconventie?
Je kunt b.v. een eis stellen en vervolgens een tegeneis krijgen waar je je niet tegen wilt verweren.
Kun je dan van die tegeneis af komen door je eis in conventie in te trekken? Vervalt dan de procedure?
Ik zou graag dezelfde vraag stellen als mw Vorink nu de vraag niet is beantwoord.
Een zaak die door eisende partij bij de rechtbank is aangebracht en dan dient op de in de dagvaarding genoemde dag kan niet zonder toestemming van de gedaagde partij (die al dan niet een eis in reconventie instelt) worden ingetrokken. Zelfs als de dagvaarding wel is betekend en de gedaagde wil absoluut dat de procedure wordt gevoerd, doet er goed aan ook zelf de dagvaarding naar de rechtbank te sturen. De zaak is immers reeds aanhangig zodra de dagvaarding is betekend.
De bevoegdheid van de kantonrechter wordt toch niet aangetast, in het geval de reconventionele vordering de 25K-grens doorbreekt en er sprake is van een aardvordering, bijvoorbeeld t.a.v. een (vermeende) agentuurovereenkomst?
Dat klopt. Bij aardvorderingen is de kantonrechter bevoegd ongeacht de hoogte van de vorderingen.
Als ik een tegenvordering heb vanwege eiser’s administratieve chaos en mij dagvaard terwijl er geen openstaande vordering is moet ik de eis in reconventie dan apart vermelden in de CVA met een kop of kan ik gewoon in de conclusie van antwoord vermelden dat ik als tegenvordering een bedrag wil? LJN BN3531
De tegenvordering (‘reconventionele vordering’) moet bij conclusie van antwoord worden ingesteld (art. 137 Rv). Een tegenvordering zou ik onder een apart kopje vermelden. Dan is het voor de rechter duidelijk wat je vordert en weet en je wederpartij waartegen zij zich moet verweren.
Je moet toelichten waar je je tegenvordering op baseert en waarom je wederpartij deze moet betalen. Als je wederpartij al heeft aangegeven dat ze van mening is dat ze de vordering niet hoeft te betalen, dan moet je deze verweren ook vermelden. Vergeet niet te vorderen dat je wederpartij in de proceskosten in reconventie moet worden veroordeeld.
Vraagje: Als je als gedaagde in een KG-procedure een eis in reconventie wenst in te dienen, kan dit dan alleen door een advocaat gedaan worden? Ook als je je zelf wilt verdedigen? Dus geen advocaat tegen de vordering van de eisende partij?